Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950


Description
Author: Ariffin Omar
Format: Paperback 318 pp.
Subject: Politics
ISBN: 9789670630441
Publisher: SIRD
Published: 2015
Price: RM38.00
 
Tempoh selepas Perang Dunia Kedua amat kritikal dalam pembinaan semula masyarakat Asia Tenggara. Bangsa Melayu merupakan kajian baru berkenaan ideologi politik dalam dua masyarakat Melayu yang berkongsi persamaan dan perbezaan sewaktu mengalami pergolakan politik ini, iaitu di Tanah Melayu dan Sumatera Timur. 
 
Sebelum ini, kerajaan – monarki yang diketuai sultan-sultan – memegang kuasa utama dari segi budaya politik dan identiti Melayu. Dengan perkembangan nasionalisme, persoalan terhadap kewarganegaraan dan kemunculan negara-bangsa, jalan alternatif baru mula tersedia bagi masyarakat Melayu. 
 
Di Tanah Melayu, bangsa Melayu timbul sebagai tumpuan kesetiaan dan kemasyarakatan yang mula diutamakan lebih daripada kerajaan. Sementara itu, kedatangan satu republik Indonesia yang lengkap telah menyebabkan kejatuhan sistem monarki di Sumatera Timur. 
 
Dalam edisi baru buku klasik ini, Ariffin Omar menumpukan perhatian kepada perbezaan asas dalam pemikiran dan sikap antara kedua-dua kumpulan Melayu yang telah membawa kepada hasil politik yang amat berbeza. Buku ini akan menarik para peminat sejarah idea dan politik perkauman.
 
Tentang Penulis
 
Ariffin Omar lahir pada tahun 1949 dan menerima pendidikan sekolah menengah di St Xavier’s Institution, Pulau Pinang. Beliau menerima Doktor Falsafah di Australian National University pada tahun 1990, mengajar di Universiti Sains Malaysia, Universiti Utara Malaysia dan National Defence University of Malaysia, dan pernah menjadi pelawat Fulbright Fellow di University of Utah, USA pada tahun 1998. Beliau juga merupakan salah seorang daripada ahli-ahli pengasas Aliran Kesedaran Negara, satu gerakan reformasi yang berbakti kepada nilai-nilai keadilan, kemerdekaan dan perpaduan. Beliau adalah penulis buku Revolusi Indonesia dan Bangsa Melayu (1999) dan penyunting satu jilid The Bumiputra Policy: Dynamics and Dilemmas (2004). Beliau sekarang berpusat di Penang Institute dan kajian penyelidikan beliau menumpukan negara, nasionalisme, perhubungan kaum dan kebebasan agama. Pada masa yang sama, beliau adalah seorang ahli senat yang mewakili Pulau Pinang di parlimen Malaysia (2012–2015).

 

0 comments on “Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950
1 Pings/Trackbacks for "Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950"
  1. […] In this months edition of Penang Monthly Ariffin Omar has a great discussion with Liani MK about the Second Edition of his famous work on Malaysian politics Bangsa Melayu: Concepts of Democracy and Community, 1945–1950 (which we have recently translated into Malay as Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950). […]

Leave a Reply

Top